Thursday, October 11, 2012

HALAL FEST 11th - 14th OCTOBER.

Harlowwww!

Marilah kite reramai mengunjungi HALAL-FEST dkt PWTC nun. moh moh kite!

alang-alang itu, saya nak memperkenalkan product baru di pasaran.

Product launching akan diadakan di Halal Fiesta di PWTC bermula 10hb - 14hb Okt 2012.

Silalah sudi melawat kami di Booth No 3100 di Hall 3 di PWTC dari pukul 10am - 9pm. 

Produk2 ini available dkt PWTC, so mari mari, kita cuba!





Ingin tahu lebih lanjut tentang product, boleh call di 010-2555200.

Sunday, October 7, 2012

pembelajaran berterusan.sehingga ke nafas terakhir.

post aku setelah sekian lama.
kepada yang tak tahu, aku dah habis degree.
sekarang bersambung master.
tapi diantara jangka masa sebelum aku nak sambung master, banyak lah berlaku.
sampai ke master sehingga hari ini.

alhamdulliah, aku dpt habiskan degree aku dlm masa 4 tahun.
walaupun kecundang masa first semester, walaupun cgpa aku tak memberangsangkan, nasib baik lepas untuk sambung master.
aku sebenarnye dilemma nak sambung master or nak kerja mase habis degree.
dilemma sangat.
jadi aku pon decide, lepas abis kak ngah aku kawen, aku try lah cari keje.
dapat la beberapa interview, tp kat bank.
seriously, sbb aku takut aku tak dapat kerja engineering.
yelah, 4 tahun electronic aku belajar, rase sayang pulak nak ke bidang lain.
tapi, i just open my options. begitulah kate diri aku.
lepas tu, offer letter sambung master sampai, seminggu sebelum daftar masuk.
ayah aku sangat excited aku dapat offer tu. 
dah dilemma balik.
sbb memang aku ade plan nak sambung master.
tapi mba, bukan engineering. 
dah disebabkan ayah aku cakap, 'takpe, abah sponsor.', aku nak buat macam mane lagi.
abah cakap, selagi boleh, abah bagi lah duit.
sangat2 berterima kasih dgn abah.
bila aku pikir2 balik, takpelah, tahan je lah setahun.
bertungkus lumus sikit.
dgn pointer degree aku, sumpah aku tak yakin aku dpt keje.
tapi kalau master, aku yakin aku boleh dapat.
jadi, dlm mase 2 hari tu, aku fikir2 dalam. fikir masak2.
dlm masa setahun ni, aku kena rajin, kena bertungkus lumus.
aku tak mau sia-siakan peluang yang ada ni.
maka, aku sambung.
biarlah orang cakap.
'kau tak letih ke study?'
aku seriously cakap jadi student ni memang letih.nak study.
ade mase kite merungut. membebel tu lah, ni lah.
berbagai-bagai.
tapi bila menimba ilmu, bila kita membuka mata, minda dan akal kepada pekara yang baru, kita akan rasa sangat seronok.betul aku cakap. ibarat macam dapat solve soalan add math yang susah gile dgn jayanye lah perasaan dia.
kalau seseorang tengok pembelajaran itu sebagai satu pekara yang membebankan, memanglah dia akan terasa terbeban sangat selama tu.
sebab dah diri sendiri cakap, 'aku tak suka belajar!'
tapi, pada hakikatnya, setiap hari melibatkan proses pembelajaran. semua orang mengalaminya.
selain dari pegi sekolah, pegi kelas semuanya, persekitaran kita penuh dgn benda baru.
benda baru yang kita tak penah lagi explore.
contoh yang simple: dekat melaka ni banyak lagi tempat makan kita tak penah explore.
walaupun aku dah nak hampir 6 tahun dkt melaka ni, ade jugak tempat yang aku tak penah pergi.
sbb aku tak explore lagi.
so, same thing with school. 
walaupun 4 tahun aku belajar electronic, aku rasa belum cukup lagi apa yang aku belajar.

and pantang bagi aku, orang cakap study engineering ni tak ade life.
apakah?
bagi aku, bukanlah begitu. life. define your life in your own words.
dan definisi itu bergantung kepada setiap individu.
sebab setiap individu itu berlainan.
kalau ade yang sama, itu pon sikit.
jadi don't judge a person for what they are.
they have their own ways of life.
and they know how to get there with their own feet.

post ni sebagai reminder kepada aku.
sebab aku percaya, belajar tu bagus.
bagaikan sebuah asset dalam hidup ni.
bagus tak bagus, itu lain cerita.
because everybody has something that they are good at.

dan selamat konvokesyen kepada kawan-kawan.
kita jumpa lagi.
=)



Wednesday, May 9, 2012

stress.stress.but ALL IZ WELL.

hidup ni kalau tak stress, mmg xnormal.
hidup anda x stress?anda abnormal.
mana ada orang yang happy senantiasa.
oh,wait. ada.dekat tampoi tu. *badumtssss~

tapi aku teringatlah quote citer 3 idiots.
ALL IZ WELL.all is well.

baru-baru ni stress melanda aku.
biasa la.final year project.
bagi tahap degree,aku rasa projek aku quite ok.not simple,not hard.
just play around with simulation.research,research.
kalau x dpt result yang diingini,mmg hangen la.
skali tak dapat, hangen.
kalau berkali-kali tak dapat?berhangen kencang lah namenye.
mmg letih la otak aku.

lps letih otak,aku kena urus dinner kelas.
dari kampus,tros ke hotel.
seronok tgk hotel tu.lawa.bayangkan dinner,lepak2 tepi swimming pool.
best~rancangan jahat ku nak menolak seseorang ke dalam swimming pool sudah terniat di hati.muehehe
tapi apekan daya,badan letey~
tp go on je la uroskan dgn pihak hotel.

pulang ke rumah,tingkat 4.
memang aku mengiang2 nak bareng kt encik telam.
tapi terjadi misunderstanding dgn tersayang.
-but we worked it out.thanks my syg-

the next day,teruskan lagi buat fyp project.
maken berhangennn.
and then tmbh mase tu tgh misunderstanding ngan tersayang.
pegi kelas,fenin2 lalat.blakang saket.
kalau aku stress je,my spine n back hurts.
then kena explain kat kelas pasal dinner.

wahh..aku dah lame x stress mcm ni.
sbb mcm byk sgt benda berlaku dalam jangka masa yang pendek.
and my mind,body and soul was not ready for it.
maklumlah.semester ni asek berlenggang je keje.

so balik rumah aku rase mcm diri aku bingung.
bareng.aku fikir byk sgt bende.
assignment.
testS.
inotek.
PSM presentation.
thesis.

by end of May, evrything must be ready. 
and enter June, I'm left with only finals and dinner to handle.
lepas tu, the end.

bila fikir balik, mmg lah stress nak harungi semua ni.aku hampir2 cakap 'aku dah malas nak hadap ni semua'. tapi kalau aku ckp cmtu, nnt aku dapat ape?mempersia-siakan selama ni 4 tahun aku study engineering?lps tu tak nak hadap final year project?baguslah sgt.penat ayah aku cari duit nak bayar yuran aku study.jadi aku harus tabah.nanti lepas grad,dapat kerja,dapat duit,boleh la simpan,or bejoli joli.susah-susah dulu,senang-senang kemudian.tu pon aku sgt berterima kasih kepada parents aku, sbb aku tak amek ptptn.

it took me a good sleep to sort everything out.

aku pernah la stress mcm ni dulu.biasalah.muda-muda remaja masa sekolah.banyak complicated feelings kan katenye.when people expect you to be the best,there is a pressure on you.secara tak langsung.after pmr, aku seriously dah malas nak study betul-betul sbb orang expect aku to perform masa spm.seriously aku mmg bodoh sbb tak study.tu yang masuk matrik pun terpinga-pinga.lepas tu, first semester kat utem, memang aku hampir hampir tersungkur.mase tu lah aku sedar,nak tak nak aku kena study jugak.sekurang-kurangnya degree.

tapi aku dah cukup berterima kasih sbb aku dapat masuk universiti.stress memang lah ada.biasala tu.tapi kadang-kadang stress tu sgt overwhelming,it takes time to be over it.ade yang merengek,ade yang membebel,ade yang sembahyang nak tenangkan hati,macam2 lah cara nak express kan kite ni stress.tapi it's much better dari stress sesangat sampai nak terjun bangunan and bunuh diri semua tu.

so this post is actually to remind me that jangan la fikir banyak sgt.a reminder that in the end, all is well. in the end, we all can be happy. and betul la ikot lagu kelly clarkson, what doesn't kill you makes you stronger. hati kena tabah.minda kena tabah.badan pun kena tabah.kalau tak,stress sikit je pening,sakit blakang.

a stress experience to all.

and dearest low noise amplifier, please be good to me.

Monday, April 9, 2012

politics and hunger games.SETELAH SEKIAN LAMA

pergh.
sumpah dah lame tak blog.
nak setahun lebih aku tak bukak blog ni.

*tiup2 habuk*

banyak dah terjadi sepanjang aku tak berblog ni.
aku dah jadi final year student.
aku dah pindah umah sewa baru.
aku dah tengok hunger games. (ape kaitan)
aku dah habis trilogy hunger games. (YELA.APE KAITAN)
kesimpulannye, banyak lah yang terjadi nak akhir2 belajar ni.



hunger games.

aku dah habis bace dah pun buku-buku dia and memang sumpah best.
hunger games ni ibarat pengganti harry potter la bagi aku.
tapi ade 3 buku je. -__-
entah nape aku discover buku ni lambat, maybe sbb aku tak bace sgt novel2 ni.
so tahun lepas, bila nampak trailer hunger games, aku pon jadi interested la kan.
jejak la popular, dengan menggunakan baucar buku yang diberi oleh pihak kerajaan Malaysia (terima kasih bebanyak) aku beli la satu set trilogy hunger games. 
people should read the hunger games.
kunun la set in the future, dah xde democracy la kan..so it's about rebellion, revolution, and the dugaan yang dak pompuan tu kene lalui.
kalau dah tengok movie dia, bagi aku, mase memula tu lembap ckit tp mase dlm arena tu,mmg aku bg 5 stars la.terbaik.
but everything ok la.
bagi aku,i'm satisfied with the movie.
4 stars.

poyo rase jadi pengkritik movie bagi bebintang ni. -__-

then today my lecturer post something in facebook.
tergerak la hati nak baca kan, sbb kait ngan students kan.
click below for more info


kalau korang malas bace, the point of that article article are these: 
  • Section 15 of the principal UUCA will be amended to include “activities of students’ society, organisation, body or group” which allow students to become members of “any society, organisation, body or group of persons, whether in or outside Malaysia, including any political party.
  • Section 15(2), that the student shall not “become a member of any unlawful society, organisation, body or group of persons, whether in or outside Malaysia
  • The section also prohibits students from participating in any election or hold posts in “any society, organisation, body or group of students in the campus if the student holds any post in a political party”.
  • They are also prohibited from participating in any political party activities within the campus.



amekau.kalerful.
so, i think it is good.
allowing students to be active in any organisation, and political party jugak.
because youngsters like me usually doesn't care about what is happening with our country, politics especially.
there are already students that are already active in politics, and i salute them for mengambil berat perihal politik negara.
semua orang ade pendirian sendiri, and they have the right to choose parties or individuals that share the same interest.
so, exposure is good.
student can be active in political party.
memang lah kite sebagai student tak boleh nak masuk bertanding dlm pilihan raya kan.
muda sangat, tak cukup asam garam lagi kita nak berpolitik ni.
jiwa muda ni slalunye dia nak apa yang dia nak saje, so basically propaganda kau is actually what you or your group want, without thinking the consequences of others. or maybe something else.
tapi, ade jugak segilintir pelajar ni, muda2 dah jadi politic extremist.
so hopefully dgn principal2 yang ade lps ni, takde la yang jadi macam dedulu.
if we want our rights, kena lah fight for it secara sihat.
kita berhak fight for our rights, but fighting for it doesn't mean that it has to involve violence and breaking the laws.
so i guess it's a good thing, but also might not be a good thing, depending on the individuals or group of people.
there is pros and cons in everything right?
student boleh masuk in any activities, organizations, as long as x aibkan nama institusi/universiti kita.
walaupun universiti kita tak sebagus yang lain.

in the end, semua orang ade pedirian masing-masing.
jangan kerajaan kita jadi macam kerajaan dalam cite Hunger Games sudah.
-____-







yang benar,
Nor Lilliani Che Johari



ads.ads.ads.clicky click!