Monday, April 9, 2012

politics and hunger games.SETELAH SEKIAN LAMA

pergh.
sumpah dah lame tak blog.
nak setahun lebih aku tak bukak blog ni.

*tiup2 habuk*

banyak dah terjadi sepanjang aku tak berblog ni.
aku dah jadi final year student.
aku dah pindah umah sewa baru.
aku dah tengok hunger games. (ape kaitan)
aku dah habis trilogy hunger games. (YELA.APE KAITAN)
kesimpulannye, banyak lah yang terjadi nak akhir2 belajar ni.



hunger games.

aku dah habis bace dah pun buku-buku dia and memang sumpah best.
hunger games ni ibarat pengganti harry potter la bagi aku.
tapi ade 3 buku je. -__-
entah nape aku discover buku ni lambat, maybe sbb aku tak bace sgt novel2 ni.
so tahun lepas, bila nampak trailer hunger games, aku pon jadi interested la kan.
jejak la popular, dengan menggunakan baucar buku yang diberi oleh pihak kerajaan Malaysia (terima kasih bebanyak) aku beli la satu set trilogy hunger games. 
people should read the hunger games.
kunun la set in the future, dah xde democracy la kan..so it's about rebellion, revolution, and the dugaan yang dak pompuan tu kene lalui.
kalau dah tengok movie dia, bagi aku, mase memula tu lembap ckit tp mase dlm arena tu,mmg aku bg 5 stars la.terbaik.
but everything ok la.
bagi aku,i'm satisfied with the movie.
4 stars.

poyo rase jadi pengkritik movie bagi bebintang ni. -__-

then today my lecturer post something in facebook.
tergerak la hati nak baca kan, sbb kait ngan students kan.
click below for more info


kalau korang malas bace, the point of that article article are these: 
  • Section 15 of the principal UUCA will be amended to include “activities of students’ society, organisation, body or group” which allow students to become members of “any society, organisation, body or group of persons, whether in or outside Malaysia, including any political party.
  • Section 15(2), that the student shall not “become a member of any unlawful society, organisation, body or group of persons, whether in or outside Malaysia
  • The section also prohibits students from participating in any election or hold posts in “any society, organisation, body or group of students in the campus if the student holds any post in a political party”.
  • They are also prohibited from participating in any political party activities within the campus.



amekau.kalerful.
so, i think it is good.
allowing students to be active in any organisation, and political party jugak.
because youngsters like me usually doesn't care about what is happening with our country, politics especially.
there are already students that are already active in politics, and i salute them for mengambil berat perihal politik negara.
semua orang ade pendirian sendiri, and they have the right to choose parties or individuals that share the same interest.
so, exposure is good.
student can be active in political party.
memang lah kite sebagai student tak boleh nak masuk bertanding dlm pilihan raya kan.
muda sangat, tak cukup asam garam lagi kita nak berpolitik ni.
jiwa muda ni slalunye dia nak apa yang dia nak saje, so basically propaganda kau is actually what you or your group want, without thinking the consequences of others. or maybe something else.
tapi, ade jugak segilintir pelajar ni, muda2 dah jadi politic extremist.
so hopefully dgn principal2 yang ade lps ni, takde la yang jadi macam dedulu.
if we want our rights, kena lah fight for it secara sihat.
kita berhak fight for our rights, but fighting for it doesn't mean that it has to involve violence and breaking the laws.
so i guess it's a good thing, but also might not be a good thing, depending on the individuals or group of people.
there is pros and cons in everything right?
student boleh masuk in any activities, organizations, as long as x aibkan nama institusi/universiti kita.
walaupun universiti kita tak sebagus yang lain.

in the end, semua orang ade pedirian masing-masing.
jangan kerajaan kita jadi macam kerajaan dalam cite Hunger Games sudah.
-____-







yang benar,
Nor Lilliani Che Johari



ads.ads.ads.clicky click!