Wednesday, March 6, 2013

Attempt blog dari talipon pintaq.

Gua saje je nk try nk post blog dari talipon deroid. So ape perasaannye? Iols prefer bloghing lappy lah. Sbb typing kt cik droid ni nnt byk je typo nyehhh

Anyways. Kita ada rambut baru. Seperti kanak2 ribena.meh.

Tuesday, February 26, 2013

suka duka awal tahun 2013.

pemalas tegar sebenarnye aku nak blog.
inilah post pertama 2013.
dan dah nak masuk march.
MAC.bulan 3.
2013.
meh.

anyways, aku dah start second semester sebagai student master electronic engineering, majoring in telecommincation system. adekah aku pernah bagitau sebelum ni?malas benau nak cek post2 yg lepas. muehehe. setelah berjaya nyawa-nyawa ikan melepasi semester satu, akhirnya aku menjejaki kaki ku yg tomels ini ke UTeM kembali.

tapi selama 2 bulan pertama 2013 ini, banyak yang berlaku.

ada duka,ada suka. hidup, biasalah.


semasa aku menempuhi onak ranjau berduri -lantaklah ayat bm aku camane pon- peperiksaan akhir masterku semester 1, family aku menerima satu tambahan yang selama 10 tahun menunggu-nunggu, akhirnya, kakak aku dikurniakan seorang baby boy yang sangat amat comel. boleh la dikatakan sebagai jewel, permata, intan, berlian, etc etc dlm family aku tu. parents aku sgt excited, 4 hari slps lahirnya Adam Gabriel bin Fadhlullah ke dunia, terus buat kenduri kesyukuran dan aqiqah. aku pun sgt excited. akhirnya jadi mak su. ecey. Adam, call me cik lilly, or aunty lilly. no bibik2 haaa..Bibik?haa...oleh kerana keluarga aku separuh Jawa, jadi mak sedara yang lagi muda dari mamanya dipanggil bibik.kalau lg tua dipanggil Wak. bukan bibik yang lambung2 tebar baby mcm roti canai tu ye.itu mental. mula2 memanglah aku takut nak pegang Adam, sbb dia baru lahirkan, dan aku ni terkenal dgn keganasan aku, jadi aku tunggu dlm seminggu jugaklah nak angkat. mueheh. bila dah angkat, tanak lepas. :3 and aku suka bau baby. wangiiiin~ jadi rumah dkt cheras tu, dihiasi dgn bunyi-bunyian baby yg comel dan banyak ragam. riuh rendah rumah yang selama ni sepi.

presenting, Adam Gabriel bin Fadlullah.ngwee :3



tapi manelah tau, didalam suka itu, secara tiba-tiba, adanya duka.

tanggal 18 Januari, 2013, ayahku diserang sakit jantung.

sesuatu yang aku mmg tak expect akan berlaku. well actually, aku mmg ada jangka akan berlaku, tapi, sebab abah tak pernah nak show tanda2 sakit, and simply kalau abah sakit, terus makan ubat and rest. so malam khamis 17 Januari, abah aku kelihatan seperti biasa, pergi balik surau, buat kerja. at 1 am in the morning, aku terdengar pergerakan abah and mama yang seperti cemas, and nak cepat.

aku dan kakak dah pelik.kenapa?

aku tgk abah turun tangga dlm keadaan lemah, mcm terhuyung hayang sikit. jadi aku suruh abah becareful. lps tu mama turun dgn cepatnya, dan disuruhnya aku papah abah ke kereta. sebaik start kereta, mama terus pecut ke KPJ Kajang. mama cakap itu je tempat dia tahu, dalam keadaan macam  tu. mama memang tahu simptom sakit jantung. chest pain yang melampau, and peluh sejuk. so, aku standby.tido dlm 2 jam, lps tu mimi (kak ngah den) call, cakap abah kena transfer to KPJ Ampang Puteri, the 3 blood vessels to abah's heart is totally blocked. so, abah have to go for an emergency bypass heart surgery in the morning. Jantung aku yang memang terberhenti masa tu. Ya Allah, mama mmg cukup pantas. mama is the hero. tabik spring saya dkt mama. jadi, pagi itu, bermulalah hari yang panjang di ICU untuk mama.

lps tahu abah have to undergo a surgery, kakak, abg Lah (abg ipar den) and me, and Adam, pergilah ke hospital, nak tgk abah sebelum masuk operation theater.abah cakap, abah paling ingat Adam je, sbb abah dah dibiuskan sudah. tapi truthfully, sebak hati memandang, risau, takut. tak sah la kalau aku tak menangis. lagi2 org touchy feely mcm aku ni. masuk around 7am, keluar dr OT ke CCU dlm 12pm.Alhamdulillah, semua selamat. tapi the first time aku tgk abah, sayu and sebak, tgk byk sgt wires and tubes in him, with the life support. sgt lemah. mampu berdoa je supaya abah okay. berapa kali aku tgk abah masa tu, masa tu lah aku nangis. mmg tak tahan. but then in the afternoon, ada complications sikit, tapi Alhamdulillah jugak, dpt diatasi.

sekarang, dah sebulan lebih ayah aku dah lepas operation, and he is getting better, day by day.
Alhamdulillah. :)
 cumanyeeeeeee...

abah is moving too fast. -__-; 

supposedly, paling tidak pun, tggulah 2 bulan at least abahku sayang nak bawak kereta, tapi dahhhhh dibawakkknyee kesana kesinin. maybe dia busan la.tp abahku syg, isterimu, anak2 mu risaukan abah. we love you, and we are deeeeeeeeeeeeeeeeply concerned for your well-being abah.

soo...begitulah ceritanya. jadi cutiku, aku habiskan masa dirumah menjalani training sebagai surirumah, main2 dgn baby Adam, and do the house chores. sedikit sedikit meringankan beban mama. i know i dont do much, but i tried my best. dan akhirnya, aku kembali ke Melaka untuk mendaftarkan diri untuk semester kedua pada 15hb Februari. so basically, that sums up everything. awal tahun 2013 bermula dgn suka dan duka, but everything will eventually be alright. takkanlah sampai bila kita nak berduka lara. live goes on, and time is leaving us behind.

semoga semester kedua ini dapat kutempuhi dgn cemerlang gemilang, dan akhiri master ini dgn happynya tahun ini, InsyaAllah. 

sekian, mohon tunggu post saya yang seterusnya :)

ontah bilo la tu yo. muehehe.













ads.ads.ads.clicky click!